UA RU

Хто такий нарцис?

«Я чудовий, чи не так?»

Простіше кажучи, нарцисизм — це схильність дуже високо думати про себе і мало чи взагалі не думати про інших. Нарцис егоїстичний, пихатий і жадає уваги. Але є міра виразності. Те, що хтось має деякі з цих рис, не означає, що він психічно не здоровий.

Коли нарцисизм – проблема?

Психологи кажуть, що як тільки риси нарцисизму починають псувати стосунки з оточуючими, це стає проблемою. Крайній нарцисизм може перейти в психічне захворювання, яке називається нарцисичним розладом особистості. Тоді життя обертається навколо потреби схвалення і уваги. Нарцис не розуміє і не дбає про почуття інших. Він переконаний, що він особливий, і йому потрібно, щоб інші визнали це.

Поняття «нарцисизм» походить від міфічного грецького юнака, який не міг відірватися від власного відображення у воді. Нарцис був чудовий. З іншого боку, нарцисам не обов'язково бути гарними, щоб вірити у це. Вони переконані у своїй перевазі, навіть якщо це не так.

Нескінченний голод

Похвала, захоплення. Це те, чого хоче нарцис. Весь час. Їхній апетит до цього безмежний. І це йде лише в односторонньому порядку, тому не чекайте нічого натомість. І якщо цей постійний потік лестощів та захоплення припиниться хоча б на секунду, вони можуть дуже швидко стати ворожими чи агресивними.

Їм однаково?

Насправді ні. Почуття інших людей не потрапляють у поле зору нарцису. Зазвичай вони ніколи не відчувають співчуття. Вони бачать у людях інструмент для досягнення бажаного чи перешкоду на їхньому шляху. Але вони не хочуть бути виродками. Вони просто сліпі до оточуючих.

Надутий образ нарцису часто приховує страх невідповідності. Коли хтось загрожує їх еґо або ображає їх, нарциси можуть накинутися на них. Вони принижують, принижують та залякують. Багато досліджень пов'язують нарцисизм із вищим рівнем агресії та насильства.

Романтика з нарцисом

Спочатку ви можете не помітити каверзи. Нарциси часто бувають привабливими та популярними. Але з часом вони можуть стати холодними, маніпулятивними та жорстокими. Вони часто дратівливі, і завжди шукають більш вражаючого чи красивого партнера.

Можна подумати, що нарциси віддаватимуть перевагу партнерам, які підживлюють їх его або миряться з байдужістю. Але зазвичай це негаразд. Нарциси спілкуються з усіма типами особистості. Тим не менш, вони мають трохи більше шансів вступити у стосунки з іншим нарцисом.

Нарциси колеги

Вони справляють гарне перше враження. Але вони можуть стати поганими співробітниками. Нарциси переоцінюють свої навички та недооцінюють навички оточуючих. Вони зроблять все можливе, щоб справити враження. Але вони будуть втручатися в особисті розмови, давати непрохані поради та безсоромно красти ідеї.

Все не так уже й погано

Доля нарцисизму може бути гарною штукою. Це підвищує самооцінку і приносить радість. Маючи це менше шансів впасти у депресію, самотність чи розчарування. "Нормальні нарциси" часто чудові оратори та провидці. Можливо тому вони мають тенденцію отримувати великі зарплати в корпоративному світі.

Чи підозрюєте когось?

Просто запитайте їх! Вони напрочуд охоче розкажуть, хто вони такі. Не те, щоб вони думали, що з ними щось не так. Вони можуть навіть сказати, що ви – лох через те, що не є нарцисом. Але вони точно не вибачатимуться за свою поведінку або за те, як вони живуть.

Якщо близька людина нарцис?

Вони білі та пухнасті якщо не гладити їх проти вовни. Але варто їм тільки розсердитися, ви - корінь всіх проблем. Не слухайте їх. Краще, якщо ви:

Психотерапія

Нарциси зазвичай не прагнуть отримати професійну допомогу. Знецінення - одна з їх характерних рис. Експерти сходяться на думці, що розмовна психотерапія допомагає нарцисам краще зрозуміти, як їхня поведінка впливає на інших. Ще ефективніші методи лікування, призначені для роботи з межовим розладом особистості.

Слово нарцисизм походить від міфічного грецького юнака, який не міг відірватися від власного відображення. Нарцис був чудовий. З іншого боку, нарцисам не обов'язково бути гарними, щоб вірити у них. Вони переконані у своїй перевазі, навіть якщо це не так.

Вони можуть заколисувати вас грандіозними мріями, коли життя хороше. Але коли випливе фантазія, ви можете стати коренем всіх їхніх проблем. Не погоджуйтесь на жодну з спотворених картинок. Це допоможе, якщо ви:

Як поводитися з нарцисом

  1. Встановіть межі.
    Вирішіть, де знаходиться межа. Дотримуйтесь цього, навіть коли вони намагаються покарати, зачарувати чи залякати вас.
  2. Критикуйте ніжно.
    Вони можуть розсердитися, якщо ви загрожує їх самооцінці. Зосередьтеся на тому, як їхня поведінка змушує вас відчувати, а не на їхніх намірах.
  3. Ідіть, якщо вони розсердяться.
    Спробуйте ще раз, коли вони заспокояться.
  4. Не сперечайся.
    Ймовірно, вони вас не почують і можуть атакувати ваші мотиви.

Догляд

Нарциси не прагнуть отримати професійну допомогу. Зрештою, захист - одна з їх характерних рис. І немає перевіреного лікування. Деякі експерти кажуть, що розмовна терапія може допомогти нарцисам краще зрозуміти, як їхня поведінка впливає на інших. Деякі терапевти можуть спробувати ефективніші методи лікування, призначені для станів зі схожими рисами, таких як межовий розлад особистості.

Психотерапія

Записатись

© 2005–2023«Альфа-Генезис»
Психолог в Києві, психотерапевт, лікування гіпнозом

Всі права захищено.

Працюємо:
ПН - ПТ з 10:00 до 20:00
СБ з 10:00 до 18:00

Адреса:
м. Киев, пров. Госпітальний, 1А

Карта проїзду

Карта проезда в психологический центр Альфа-Генезис

Оплатити можливо картою Visa або MasterCard з будь-якої точки світу, доступна Оплата частинами від Приват Банку

На нашому сайті Ви можете сплатити карткою Visa
На нашому сайті Ви можете сплатити карткою MasterCard
На нашому сайті доступна оплата частинами від Приват Банку