UA RU

Емоційне вигоряння та відновлення

Кілька днів тому я зрозумів, що вигорів, коли закривав офіс наприкінці чергового виснажливого тижня і з нетерпінням чекав на вихідні. Мені в голову спало на думку: «До чорта вихідні, це все одно нічого не змінить адже в понеділок потрібно повернутися на роботу».

Ця розповідь одного з клієнтів відображає переживання, пов'язані з вигорянням. Вихідних мало щоб відновитися. А часом емоційне вигоряння таке сильне, що навіть двотижневої відпустки не вистачає, щоб відновити енергію та ентузіазм.

Більше того, деякі люди схильні заперечувати симптоми вигоряння, що в свою чергу тільки погіршує ситуацію, або навіть лають себе за втому і не всесилля.

Але якщо у вас спостерігаються такі ознаки, це майже гарантовано емоційне вигоряння:

Ознаки вигоряння краще вловити якомога раніше. Чим довше це триватиме, тим більше часу знадобиться на відновлення. Відновлення може бути особливо складним, якщо ви відмовилися від таких важливих сфер життя, як активний відпочинок та спілкування.

Без відповідної допомоги симптоми вигоряння можуть зберігатися вражаюче довго, аж до декількох місяців або, ще гірше, перерости в хронічну форму.

Але вихід є, якщо ви хочете швидше повернутися до свого колишнього «Я» використовуйте гіпноз для відновлення нервової системи. Регулярні сеанси допоможуть вам повернутися до попереднього продуктивного життя.

Справа в тому, що гіпноз викликає глибоке розслаблення нервової системи, активізує процеси гальмування, перебуваючи під гіпнозом людина здатна переживати позитивні емоції та відчуття. А завдяки навіюванням відбувається настрій на активний та повноцінний спосіб життя.

В той же час у ході психотерапії ми створюємо зміни, які не дозволять вигоряти надалі, ми працюємо над очікуваннями від себе та світу, поспіхом, відсутністю гнучкості, це ті проблеми, які ми часто спостерігаємо у людей з вигорянням.

Психотерапевт допоможе правильно організувати спосіб життя надалі, для профілактики вигоряння та депресії.

Я був вражений тим, як довго зберігалися мої власні симптоми вигоряння. Я припускав, що скоротивши кількість робочих годин, швидко повернуся до свого колишнього «я». Я дійсно почав почуватися краще незабаром, але минули місяці, перш ніж я відчув себе на всі сто відсотків.

А поки ви ще не дійшли до психотерапевта, ми дамо вам кілька порад як не допустити вигоряння.

Зробіть пріоритетним сон. Якнайбільше бережіть час і простір для сну. Спробуйте дотримуватися режиму сну. Хороший сон необхідний для відновлення нервової системи - і майже всього іншого.

Регулярно гуляйте. Постійне перебування в приміщенні може бути напрочуд стомлюючим. І що більше ми звикаємо перебувати у приміщенні, то менше ми схильні виходити надвір. Плануйте регулярний час для прогулянок щодня. Сходіть на прогулянку, посидіть на подвір'ї, пообідайте на вулиці. Навіть кілька хвилин можуть підняти настрій.

Керуйте стресом. Деякі чинники стресу неминучі, інші - необов'язкові. Шукайте способи знизити щоденне стресове навантаження. Можливо, це означає не дивитися чи читати новини. Можливо, це означає, зменшити кількість завдань у розкладі та дотримуватися цієї розумної кількості завдань, не перевантажувати себе. Або це може означати обмеження контактів із людьми, які виводять вас із себе. Найменше стресу - більше можливостей для відновлення сил.

Частіше говоріть «Ні». "Навіщо я погодився на це?" Ви часто питаєте себе у відчаї, дивлячись на свій календар. Начебто одне ваше "я" хоче покарати інше ваше "я", здійснивши щось, чого ви не хочете робити. Правду кажучи, ми часто уникаємо говорити «Ні», коли хочемо, тому що «Так» майже завжди є більш простою відповіддю. Принаймні у короткостроковій перспективі. Крім того, ми постійно переоцінюємо, скільки в нас часу буде в майбутньому, і, зрештою, перевантажуємо себе. Коли ви відчуваєте спокусу сказати "так" тому, що ви не хочете робити (або дійсно хочете, але у вас немає часу), подумайте про себе у майбутньому. Прийміть рішення, за яке ви подякуйте собі.

Знайдіть те, що робить вас живим. Пожежі гаснуть через брак палива. Що вас підпалює? Хто живить вашу пристрасть? Зверніть увагу, які заняття та люди наповнюють вас, а які виснажують. Зверніть увагу на моменти дня, коли ви почуваєтеся найбільш бадьорим та живим. Потім займіться цим ще більше, більше цікавих занять та спілкування. Тому що важко відчути себе вигорілим, коли ти з нетерпінням чекаєш на цей день!

Психотерапія

Записатись

© 2005–2023«Альфа-Генезис»
Психолог в Києві, психотерапевт, лікування гіпнозом

Всі права захищено.

Працюємо:
ПН - ПТ з 10:00 до 20:00
СБ з 10:00 до 18:00

Адреса:
м. Киев, пров. Госпітальний, 1А

Карта проїзду

Карта проезда в психологический центр Альфа-Генезис

Оплатити можливо картою Visa або MasterCard з будь-якої точки світу, доступна Оплата частинами від Приват Банку

На нашому сайті Ви можете сплатити карткою Visa
На нашому сайті Ви можете сплатити карткою MasterCard
На нашому сайті доступна оплата частинами від Приват Банку